Haal meer warmte uit je pelletkachel

Om meer warmte uit je pelletkachel te halen, kun je verschillende strategieën toepassen om de efficiëntie te verbeteren.  We geven je enkele tips & trics om je rendement pelletkachel te optimaliseren en de warmte pelletkachel beter te verspreiden in je woning.

De basistips

Hieronder sommen we de basistips op.  Tips die iedereen kent, maar niet iedereen toepast.  Jammer, want deze handige weetjes zijn de basis om een goed en aangenaam warmtegevoel te verkrijgen van je kachel.

1. Kies een geschikte plaats voor uw pelletkachel

De plaatsbepaling van je pelletkachel is zeer belangrijk en dé eerste factor om rekening mee te houden.  Een centraal geplaatste pelletkachel is ideaal om de warmte zo optimaal mogelijk te verspreiden.  Tegelijkertijd is de plaats voor je kachel niet eenvoudig te wijzigen.  Denk hier dus goed over na.

2. Wijzig geen instellingen

Speel niet met de luchttoevoer of andere instellingen. Uw kachel is ingesteld door een professional tijdens de installatie om een zo optimaal mogelijk rendement te behalen.

3. Kies voor een kachel met kanalisatie (indien nodig)

Een pelletkachel met kanalisatie is een type pelletkachel dat is ontworpen om warmte te verspreiden naar meerdere ruimtes via een systeem van kanalen of leidingen. Dit systeem maakt het mogelijk om de warmte die wordt gegenereerd door de pelletkachel naar andere delen van het huis te leiden, waardoor een gelijkmatige verwarming ontstaat.

Hier zijn enkele kenmerken van pelletkachels met kanalisatie:

  • Kanalen voor luchtverdeling: Deze kachels zijn uitgerust met kanalen waardoor de warme lucht kan worden gedistribueerd naar andere kamers in het huis. Dit kan gebeuren door middel van ventilatoren die de lucht door de kanalen duwen.
  • Meerdere uitgangen: Pelletkachels met kanalisatie hebben vaak meerdere uitgangen of openingen waar de warme lucht wordt verspreid. Deze kunnen zich in de buurt van de kachel bevinden of strategisch worden geplaatst om verschillende delen van het huis te bedienen.
  • Regelbare luchtstroom: Het systeem is meestal ontworpen met regelbare luchtstroom, zodat je de hoeveelheid warme lucht die naar elke kamer wordt geleid, kunt aanpassen.
  • Efficiëntie: Door de warmte gelijkmatig te verdelen, kunnen pelletkachels met kanalisatie de algehele efficiëntie van het verwarmingssysteem vergroten, waardoor je meer kamers in huis kunt verwarmen met één enkele kachel.

 4. Kies de juiste pellets

Zorg ervoor dat je hoogwaardige pellets gebruikt. Goede kwaliteit pellets produceren meer warmte en laten minder as achter, waardoor de efficiëntie van de kachel wordt verhoogd.

5. Jaarlijks onderhoud

Regelmatig onderhoud laten uitvoeren door een professional is essentieel om ervoor te zorgen dat de pelletkachel optimaal blijft werken. Naast het jaarlijks onderhoud voor je pelletkachel vraag je ook om de schouw te controleren.  De schouw jaarlijks laten vegen is van essentieel belang voor een goede werking van je pelletkachel.

Hoger rendement pelletkachel halen

Met bovenstaande basistips krijg je al een gezellige warmte van jouw pellets.  Maar beeld je in dat je, mits enkele kleine aanpassingen, een hoger rendement van je pelletkachel zou kunnen krijgen.  Interessant?  Zeker weten!

6. Laat uw ruimte niet volledig afkoelen

Tijdens de winterperiode zien we nog al te veel dat mensen hun ruimte / woning volledig laten afkoelen wanneer zij niet thuis zijn.  Helaas, net zoals bij een centrale verwarming, is het volledig laten afkoelen van uw verwarming geen goed idee.  Wanneer je de kachel naar een te lage temperatuur laat zakken, zal het opnieuw opstoken tot de gewenste temperatuur leiden tot een hoog verbruik.  Dit kost veel geld.

In winterperiodes of bij afwezigheid is het budgetvriendelijker om een bepaalde constante temperatuur aan te houden.  Zo is het opstoken naar de gewenste temperatuur minder kostelijk, verbruikt u minder pellets en ervaart u een beter en hoger comfort.

7. Voorzie je pelletkachel van wifi

Bij Pelletfactory kan je een pelletkachel met wifi kopen.  Deze pelletkachels zijn inderdaad uitgerust met een wifi-module en kan je vanop afstand bedienen.  Dit zowel in- als buitenshuis.

Via jouw smartphone kan je heel eenvoudig jouw pelletkachel vanop afstand bedienen.  Dit geeft niet alleen meer gebruiksmak, maar verhoogt ook je comfort.  Wanneer je vertrekt op je werk, en de pelletkachel staat op een constante lage temperatuur, dan kan je via wifi de temperatuur verhogen.  Zo komt jij thuis in een aangenaam warme woning.

8. Gebruik een thermostaat

Gebruik een thermostaat om de temperatuur in de ruimte te regelen. Dit helpt om de pelletkachel efficiënter te laten werken door deze in- en uit te schakelen op basis van de gewenste temperatuur.  Controleer de temperatuur met een slimme thermostaat. Hiermee kun je de pelletkachel nog efficiënter regelen en energie besparen.

9. Investeer in isolatie

Verbeter de isolatie van je huis om warmteverlies te minimaliseren. Goede isolatie helpt de warmte binnen te houden, waardoor je pelletkachel efficiënter werkt.

Enkele voorbeelden van isolatie zijn:

  • Muurisolatie
  • Vloerisolatie
  • Raamisolatie
  • Tochtstrips voor ramen en deuren

 

Snel warmte pelletkachel verspreiden

Het rendement van je pelletkachel optimaliseren hoeft niet gepaard te gaan met ingrijpende aanpassingen.  Zoals je hierboven leest, kan je met enkele kleine dingen snel een verbeterde warmteverdeling in jouw woning bekomen.

Pas de basistips toe waar mogelijk, combineer bijvoorbeeld met enkele tochtstrips rond ramen en deuren en verspreid de warmeluchtstroom via een externe kachelventilator doorheen je woning.  Vergeet daarbij niet de deuren van je kamers open te zetten.

Koop de juiste pelletkachel

Wat je niet moet doen, is je pelletkachel bij aankoop zwaar overdimensioneren.  Een pelletkachel kopen met een te krappe capaciteit is ook geen goed idee.  Raadpleeg een expert in pelletkachels wanneer je een aankoop overweegt.  Maak een afspraak en bezoek onze showroom.  Zo kiezen we samen met jou de geschikte pelletkachel met een optimaal rendement voor jouw woning.

Blijf op de hoogte