Het verschil tussen bruine of witte pellets

Het verschil tussen witte en bruine pellets heeft te maken met de grondstoffen en het productieproces.  In dit artikel leggen we graag uit wat juist het verschil is tussen deze twee soorten pellets.

Bruine pellets

Bruine pellets worden gemaakt van diverse houtsoorten, waaronder naaldhout, loofhout en soms ook resthout van zagerijen. Deze houtsoorten hebben meestal een hoger gehalte aan schors en lignine, wat resulteert in een donkerdere kleur van de pellets.

Het productieproces van deze pellets omvat het vermalen van hout tot zaagsel en houtsnippers, waarna dit materiaal wordt samengeperst zonder toevoeging van bindmiddelen of chemicaliën. De natuurlijke lignine in het hout fungeert als een bindmiddel, waardoor de pellets bij elkaar blijven.

Bruine pellets hebben vaak een iets lagere energiedichtheid dan witte pellets en kunnen enigszins variëren in kwaliteit vanwege de mix van houtsoorten die worden gebruikt. Ze hebben een natuurlijkere uitstraling vanwege hun donkerdere kleur.

bruine pellets

Bruine pellets kopen

Pelletfactory biedt uitstekende bruine houtpellets voor uw pelletkachel.  Deze zijn van een premium kwaliteit, verkrijgbaar in 2 formaten:

° Bruine pellets 10kg

° Bruine pellets 15kg

Witte pellets

Witte pellets worden meestal gemaakt van zuiver naaldhout, zoals grenen of sparren. Deze houtsoorten bevatten over het algemeen minder schors en lignine, wat resulteert in lichtere, schonere pellets.

Het productieproces van deze pellets is vergelijkbaar met dat van bruine pellets, maar bij witte pellets wordt meer aandacht besteed aan het verwijderen van eventuele onzuiverheden en schors.

Witte pellets hebben over het algemeen een hogere energiedichtheid en een gelijkmatigere kwaliteit omdat ze meestal uit één soort hout worden geproduceerd. Ze hebben een lichtere kleur en worden vaak als aantrekkelijker beschouwd voor gebruik in pelletkachels en -ketels.

Witte pellets kopen

Pelletfactory biedt premium witte houtpellets voor uw pelletkachel.  Deze zijn van een uitstekende kwaliteit, verkrijgbaar in 3 formaten:

° Witte pellets 10kg

° Witte pellets 15kg

° Big Bag wit 975kg

witte pellets

Witte pellets of bruine gebruiken?

Het uiteindelijke gebruik van de pellets kan variëren afhankelijk van het type verwarmingssysteem en persoonlijke voorkeur. Sommige systemen zijn mogelijk beter geschikt voor bruine pellets, terwijl andere de voorkeur geven aan witte pellets vanwege hun schonere verbranding en hogere energiedichtheid. Het is belangrijk om te controleren welk type pellet het meest geschikt is voor uw specifieke verwarmingstoepassing en beschikbaarheid in uw regio.

Vermits er geen gouden regel bestaat in het gebruik van witte of bruine pellets, raden wij steeds aan om eerst even te testen.  Koop enkele zakken witte pellets en enkele zakken bruine.  Vergelijk de verbranding in uw kachel op warmte-afgift, assen e.d.  Zo ontdekt u of uw pelletkachel best werkt met witte of bruine pellets.

In onze webshop verkopen wij enkel pellets per pallet.  Losse zakken zijn enkel te koop in onze afhaalshop.  Contacteer ons voor uw aankoop en afhaalmoment van losse zaken witte of bruine pellets.

Blijf op de hoogte