De beste pelletkachel kopen

Pelletkachels bestaan al sinds de jaren 1980, maar ze werden pas in de laatste decennia van de 20e eeuw populair. De ontwikkeling van pelletkachels begon als een reactie op zorgen over de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de behoefte aan meer milieuvriendelijke en efficiënte verwarmingssystemen.  De energiecrisis in 2022 gaf de pelletsector een enorme boost. Door de hoge prijzen voor gas en aardolie gingen mensen een pelletkachel kopen.  Naast de lage verwarmingskosten ontdekten zij de milieuvriendelijkheid en duurzaamheid van verwarmen met pellets.

Wil jij graag een pelletkachel kopen? Lees dan hier welke pelletkachel de ideale kachel is voor jouw woning.

Een alternatieve manier van verwarmen

De oorsprong van pelletkachels kan worden herleid tot de Verenigde Staten, waar ze werden ontwikkeld als een alternatieve en duurzame manier om te verwarmen. Pelletkachels maken gebruik van samengeperste houtpellets als brandstof, die gemaakt worden van houtafval en zaagsel. Dit maakt ze milieuvriendelijk en efficiënt in vergelijking met traditionele houtkachels en open haarden.

In de daaropvolgende decennia zijn pelletkachels geëvolueerd, met verbeteringen in ontwerp, technologie en efficiëntie. Ze hebben zich verspreid over Europa en andere delen van de wereld als een aantrekkelijke optie voor huiseigenaren die op zoek zijn naar duurzame, kostenbesparende en milieuvriendelijke verwarmingsoplossingen.

Tegenwoordig zijn pelletkachels een gevestigde keuze voor zowel residentiële als commerciële verwarmingssystemen, en ze worden vaak geroemd vanwege hun milieuvriendelijke karakter en efficiënte warmteafgifte.

Inbouw pelletkachel kopen

De keuze tussen een inbouw pelletkachel en een vrijstaande pelletkachel hangt af van je specifieke behoeften, smaak en de kenmerken van je huis. Hier zijn enkele overwegingen om je te helpen beslissen welk type pelletkachel het beste bij je past:

Inbouw pelletkachel:

  • Esthetiek: Inbouw pelletkachels hebben een strakke en geïntegreerde uitstraling in je huis. Ze kunnen discreet in een muur of haardopening worden geplaatst, wat zorgt voor een moderne en elegante look.
  • Ruimtebesparing: Als je beperkte vloerruimte hebt, is een inbouw pelletkachel een uitstekende keuze, omdat deze geen extra ruimte op de vloer in beslag neemt.
  • Maatwerk: Inbouwmodellen bieden vaak de mogelijkheid om aangepast te worden aan de stijl en het ontwerp van je huis. Dit geeft je de vrijheid om de kachel te integreren in je interieur.

Vrijstaande pelletkachel:

  • Flexibiliteit: Vrijstaande pelletkachels zijn eenvoudig te installeren en kunnen worden verplaatst naar verschillende ruimtes als dat nodig is. Dit maakt ze flexibeler als je de warmte in verschillende kamers wilt verdelen.
  • Eenvoudige installatie: Vrijstaande kachels vereisen over het algemeen minder bouwkundige aanpassingen en installatiekosten dan inbouwmodellen.
  • Directe warmteafgifte: Omdat vrijstaande kachels geen inbouwconstructie hebben, kunnen ze de warmte rechtstreeks de kamer in blazen, waardoor ze snel opwarmen.

Algemene overwegingen

De beste pelletkachel kopen voor jouw woning hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de specificaties van je huis.

Als je vloerruimte kunt missen en een opvallend stuk in de kamer wilt, kan een vrijstaande pelletkachel aantrekkelijk zijn. Indien je de voorkeur geeft aan een naadloze, geïntegreerde uitstraling, kan je beter een inbouw pelletkachel kopen.

Inbouw pelletkachels kunnen duurder zijn vanwege de installatiekosten en eventuele bouwaanpassingen. Zorg ervoor dat je budget de kosten dekt.

Bedenk hoe groot de ruimte is die je wilt verwarmen en kies een kachel met de juiste capaciteit om aan je behoeften te voldoen. Voor het juiste advies kan je best contact opnemen met Pelletfactory. Wij bekijken samen met jou enkele toestellen in onze showroom en adviseren je op basis van jouw specifieke situatie.  Zo kan jij de beste pelletkachel kopen voor jouw woning.

pelletkachel kopen

Design kachel Trevisi

Op en top design kachel waar je het vlammenspel langs 3 zijden kan aanschouwen.

Met zijn verborgen vuurkorf en pellet laadsysteem krijg je een uitstekend zicht op het fantastisch vlammenspel.

Deze pelletkachel biedt jou een zeer aangename warmte, kan je vanop afstand bedienen en is geschikt voor een externe thermostaat.

Waarop letten bij aankoop

Een pelletkachel kopen doe je niet even snel.  Net zoals bij de installatie van centrale verwarming, waarbij de loodgieter de capaciteit van jouw CV-ketel en radiatoren berekent, komen er in jouw zoektocht naar een pelletkachel ook enkele parameters bij te kijken. Alvorens je een pelletkachel gaat kopen, kan je best rekening houden met onderstaande punten:

Warmtebehoefte
Bepaal de benodigde verwarmingscapaciteit voor je ruimte. Dit beïnvloedt de grootte van de pelletkachel die je moet kopen.  Stem het vermogen van je pelletkachel af op je warmtebehoefte.  Wanneer jouw pelletkachel niet krachtig genoeg is, zit je nog in de kou.  Bij overcapaciteit kan de pelletkachel niet optimaal renderen.

Merk en kwaliteit
Een pelletkachel kopen van een gerenommeerd merk is kiezen voor een betrouwbare pelletkachel. Zo ben je verzekerd van duurzaamheid en betrouwbaarheid.
Bekijk ons uitgebreid gamma aan pelletkachels.

Onderhoud
Informeer naar het onderhoud dat de kachel vereist. Regelmatig reinigen en onderhouden is essentieel voor een optimale werking.

Pelletopslag
Zorg voor een geschikte opslagplaats voor houtpellets, bij voorkeur droog en goed geventileerd. Wist je dat Pelletfactory “Gratis stockeren” als extra service aanbiedt?  Jawel, bij aankoop van uw pellets stockeren wij deze gratis in ons magazijn.  Via afroep of afhalen in ons magazijn bezit jij steeds de ideale pellets voor jouw kachel.

Subsidies en regelgeving
Een pelletkachel kopen en hiervoor subsidies ontvangen? Vermits de regelgeving over subsidies zo snel verandert, kijk je best even bij jouw energieleverancier of op Vlaanderen.be

Pelletkachel prijs

Bij het kopen van een pelletkachel is het van groot belang om goed geïnformeerd te zijn en de juiste keuzes te maken. De investering in een pelletkachel zal niet alleen zorgen voor een warm en gezellig huis, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst.

Enkel afgaan op de prijs zou niet leiden tot de beste pelletkachel voor uw woning.  Zelfs niet tot de beste pelletkachel voor uw budget.  Want zoals hierboven reeds uitgelegd, stem je jouw pelletkachel kopen best af op jouw specifieke sitatuatie betreft ruimte, woning en vooral jouw warmtebehoefte.

Wil je meer advies over het kopen van een pelletkachel of wil je ons assortiment ontdekken? Neem contact op met onze experts en begin vandaag nog met het genieten van de voordelen van een pelletkachel.

pelletkachel kopen

Blijf op de hoogte